sobota, 7 listopada 2009

tortilla de patatas

Tortilla krótko mówiąc to hiszpański klasyk. PROSTA w przygotowaniu, z PROSTYCH składników jest wPROST doskonała w smaku! Polecam zatem na sobotni wieczór przed TV lub na kolację w gronie znajomych. Sprawdza się w obu przypadkach.

Śmiem twierdzić że mój mąż robi najlepszą tortillę na świecie. Podpatrując Mistrza, przemyciłam dla Was tajną recepturę i sposób przygotowania.

Que aproveche!
Tortilla dla 2 osób:
6 dużych ziemniaków
6 jajek
oliwa z oliwek
szczypta soli
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy 1 na rozgrzaną oliwę i gdy zaczyna się smażyć, wrzucamy resztę



Kiedy ziemniaki są już miękkie i zarumienione, odsączamy oliwę i wrzucamy ziemniaki do rozbełtanych jajek soląc do smaku

Następnie odstawiamy "mieszankę" na ok. 10 min, po czym smażymy na rozgrzanej patelni.


Sekret udanej tortilli tkwi w umiejętnym przewróceniu jej na drugą stronę oraz długości smażenia- nie powinno się jej smażyć zbyt długo- w środku powinna być luźna
A to mama i jej mały pintxo de cocina :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz