Dzisiaj przepis na tuńczyka w sosie pomidorowym!
Potrawa równie prosta w przygotowaniu jak tortilla, nawet rzekłabym mniej wymagająca, niemniej jednak "materia prima" czyli tuńczyk musi być świeży (albo dobrej jakości mrożony) a o to w polskich sklepach nie łatwo...
Przedstawiam sprawdzony, jeden z lepszych moim zdaniem produktów mrożonych, z Almy, ale zachęcam do kupna świeżego ( np. Epi/Wrocław) jeśli cena nie jest dla Was zaporowa ;)
Składniki:1-2 opakowania tuńczyka1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
1 cebula
oliwa z oliwek
mashed tomatos
Odsączyć, oczyścić tuńczyka (ości, skóra, krew itp.)
Następnie doprawiamy do smaku sos, cukrem i solą, wg mojego smaku potrzeba 1 łyżeczkę soli i 2-3 cukru
Zanurzamy tuńczyka w sosie i na małym ogniugotujemy całość od czasu do czasu mieszając
A tak wygląda gotowy tuńczyk już na talerzu,
Que aproveche!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz