piątek, 13 listopada 2009

atun con tomate

Dzisiaj przepis na tuńczyka w sosie pomidorowym!
Potrawa równie prosta w przygotowaniu jak tortilla, nawet rzekłabym mniej wymagająca, niemniej jednak "materia prima" czyli tuńczyk musi być świeży (albo dobrej jakości mrożony) a o to w polskich sklepach nie łatwo...
Przedstawiam sprawdzony, jeden z lepszych moim zdaniem produktów mrożonych, z Almy, ale zachęcam do kupna świeżego ( np. Epi/Wrocław) jeśli cena nie jest dla Was zaporowa ;)
Składniki:
1-2 opakowania tuńczyka
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
1 cebula
oliwa z oliwek
mashed tomatos

Odsączyć, oczyścić tuńczyka (ości, skóra, krew itp.)

Tak przygotowane mięso należy delikatnie obsolić, międzyczasie podsmażyć cebulę na małej ilości oliwy, a kiedy będzie miękka dodać pomidory
Następnie doprawiamy do smaku sos, cukrem i solą, wg mojego smaku potrzeba 1 łyżeczkę soli i 2-3 cukru
Zanurzamy tuńczyka w sosie i na małym ogniugotujemy całość od czasu do czasu mieszając

A tak wygląda gotowy tuńczyk już na talerzu,

Que aproveche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz