niedziela, 12 września 2010

tarta de limon

Pora na obiecany pierwszy deser- tarta cytrynowa- prosta w przygotowaniu i pyszna!!!

Potrzebne składniki wg zdjęcia
ciastka Digestive
3 jaja i 1 żółtko
450 ml śmietany
100g cukru,
150 ml soku z cytryny
125g masła
Wybraliśmy najprostszy sposób żeby zrobić ciasto- wystarczy pokruszyć ciastka, najlepiej zmiksować na proszek i dodać do nich roztopione masło.
Tak przygotowaną masę ugniatamy i przekładamy do formy, wcześniej wysmarowanej masłem. Proporcje na ciasto podane są dla formy o średnicy 23cm. Dla większej formy proporcjonalnie należy zwiększyć składniki.
Przygotowaną masę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach
Sok z cytryny należy dokładnie odmierzyć, nawet dodać odrobinę mniej niż więcej!
 
Następnie mieszamy pozostałe składniki ze sobą: śmietanę, cukier, jaja, żółtko i sok z cytryny i wylewamy na masę.
A po upieczeniu- 160 stopni ok 20-25 min. w zależności od piekarnika- ciasto wygląda tak...Smacznego!!
To jest pyyyyyyyyyyyyszne!!

1 komentarz: