niedziela, 10 października 2010

tarta de chocolate

Dziś przepis na tartę czekoladową. Standardowo spód z ciastek Digestive, a pozostałe składniki jak poniżej:
3 jajka, 1 żółtko, 100g masła, 2 łyżki śmietany 30%, 100g cukru...oraz...
150g białej czekolady,
100g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej
Czekoladę roztapiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, białą osobno, mleczną i gorzką razem i dodajemy do roztopionej masy masło
Ciemne czekolady połączyły się idealnie, ale w białej zrobiły się grudki i generalnie gorzej się topiła, więc trzeba poeksperymentowac z czekolada innej marki...tak myślę
 Następnie do mas należy dodać roztrzepane 3 jaja i żółtko z cukrem w proporcjach 2/3 do ciemnych czekolad i 1/3 do białej, dodatkowo do białej dodajemy 2 łyżki śmietany 
Następnie wylewany na przygotowany spód najpierw ciemną masę... 
...a później jasną... 
...i wstawiamy do pieca, ok 20 min w 160st 
Po wystudzeniu wkładamy do lodówki 
...et voila... ciasto czekoladowe jest przepyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz